Davati je dobro, ali i zdravo

Datum objave: 31.May.2016.

Kategorija: Što je Doniraj.org

Svi dobro znamo onaj užasni osjećaj predblagdanske jurnjave za poklonima. Ipak, istraživanja potvrđuju da su koristi od davanja višekratne: naime, davatelji poklona ne samo da su sretniji od drugih, već davanje pozitivno utječe na njihovo zdravlje i jača osjećaj zajedništva, pripadnosti i prihvaćenosti.

Trebamo li stoga, čekati na blagdane kako bismo davali, darivali i bili zdraviji i sretniji? Odgovor je svakako – ne. Istraživanja također potvrđuju da ove iste pozitivne utjecaje imamo i kada darujemo svoje vještine, znanje, novac i vrijeme kako bismo nekome pomogli ili riješili različite potrebe u našoj zajednici.

Evo nekoliko načina kako možete davati i u isto vrijeme pozitivno utjecati na svoje zdravlje ali i na svoju zajednicu:

Davanje povećava sreću. Studija profesora Michaela Nortona i njegovih kolega s Harvardske škole za biznis iz 2008. godine je pokazala da davanje novca nekome u potrebi povećava razinu sreće onoga koji daje te da je sreća u ovom slučaju veća od one kada se novac troši na vlastite potrebe (premda su sudionici istraživanja pretpostavili upravo suprotno!). Ovo potvrđuju i podaci profesorice psihologije sa Sveučilišta Riverside u Kalifoniji, Sonje Lyubomirsky,koja je ispitanicima dala zadaću da svakoga tjedna učine po pet dobra djela i čija se sreća povećala samim činjenjem dobra.

Činiti dobro je izgleda utkano u ljudskoj prirodi. Tijekom 2006. godine, Jorge Moll i njegove kolege s Nacionalnog instituta za zdravlje su otkrili da kada ljudi daju zakladama ili drugim organizacijama civilnoga društva, aktiviraju se dijelovi mozga koji su povezani uz zadovoljstvo, ispunjenost, povezanost i povjerenje, te da taj čin doprinosi stvaranju tzv. efekta „topline oko srca“. Znanstvenici još vjeruju da altruističko ponašanje oslobađa endorfine u našem mozgu koji potiču stanje sreće.

Davanje je zdravo. Veliki broj istraživanja pronalazi pozitivne korelacije između dobročinstva i zdravlja, čak i kod starijih i bolesnih osoba. U svojoj knjizi „Zašto se dobre stvari događaju dobrim ljudima“ Stephen Post, profesor preventivne medicine na Sveučilištu StonyBrook je istaknuo da davati drugima pomaže bolesnicima koji pate od kroničnih bolesti, uključujući i HIV te multiplu sklerozu. Studija iz 1999. godine koju su proveli Doug Oman i kolege sa Kalifornijskog sveučilišta je potvrdila da kod starijih osoba koje volontiraju u dvije ili više organizacija dolazi do produljenja životnoga vijeka za najmanje pet godina i to sa čak 44% za razliku od onih koji nisu volonteri i koji nastavljaju s negativnim životnim navikama i u pozno doba, poput pušenja. Stephanie Brown sa Sveučilišta Michigan je došla do sličnih rezultata u svojoj studiji na starijim bračnim parovimaiz 2003. godine. Ona injene kolege su utvrdili da oni parovi koji aktivno pomažu prijateljima, rođacima, susjedima ili pružaju emocionalnu podršku svojim supružnicima, smanjuju rizike od smrti za period od čak pet godina.

Istraživači smatraju da jedan od razloga zašto davanje utječe pozitivno na zdravlje i produljuje životni vijek jest da ono smanjuje stres koji je povezan s većim brojem zdravstvenih problema. Dvije studije iz 2006. godine, Rachel Piferi sa Sveučilišta Johns Hopkins University te Kathleen Lawler sa SveučilištaTennessee su pokazale kako su osobe koje su pružale pomoć drugima imale niži krvni tlak od one koje to nisu činile, što također upućuje na pozitivnost koje davanje ima za naše zdravlje.

Davanje jača suradnju i društvenu povezanost. Kada dajete, veće su mogućnosti da ćete i primiti. Nekoliko studija, uključujući i one sociologa Brenta Simpsona i Robba Willera su ukazale na to da kada dajete drugima, vaša darežljivost će također biti nagrađena, od iste ili neke druge osobe. Ovo utječe na jačanje osjećaja povjerenja i pripadnosti koje nas povezuju s drugima. Navedena istraživanja su također ukazala i na to da je njegovanje pozitivnih društvenih odnosa ključno za mentalno i fizičko zdravlje osobe. U svojoj knjizi „Samoća: ljudska narav i potreba za društvenom povezanošću“, John Cacioppo je naveo da povećanjem altruističkog društvenog ponašanja, povećavamo i svoje mogućnosti za dobro zdravlje, sreću ali i bogatstvo.

Štoviše, kada dajemo drugima, ne samo da njih osjećamo bližima sebi već i jačamo svoj osjećaj blizine s drugima. Biti dobar i činiti dobra djela nas vodi k tomu da druge vidimo na pozitivniji način, ističe Lyubomirsky u svojoj knjizi „Kako do sreće“ a ovaj osjećaj jača našu povezanost i potrebu za suradnjom u zajednici.

Davanje jača zahvalnost. Kada dajete, vaš čin jača osjećaj zahvalnosti. Vi ste i sami zahvalni za mogućnost davanja, a zahvalan je i primatelj za ono što ste dali. Ovo povratno jača i sreću i zadovoljstvo ali i našu društvenupovezanost.

Robert Emmons i Michael McCullough, direktori Istraživačkog projekta o zahvalnosti su došli do zaključka da učiti studente da se sjete svojih blagoslova i da njeguju zahvalnost je studentima omogućilo da budu prije svega optimističniji i da se osjećaju bolje u odnosu na sebe i na društvo u cjelini. Nedavna studija NathanielaLamberta sa Sveučilišta u Floridi je pokazala da osjećaj zahvalnosti prema prijatelju ili romantičnom partneru jača osjećaj povezanosti prema toj osobi.

Barbara Fredrickson koja je prva počela s proučavanjima o značenju sreće, smatra da je njegovanje zahvalnosti u svakodnevnom životu jedan od ključeva ka povećanju vlastite sreće. Iskazivati zahvalnost djelima ili rječju jača naše pozitivne osjećaje kako prema sebi, tako i prema drugim ljudima, navodi ona u svojoj knjizi „Pozitivnost“.

Davanje je `zarazno`. Kada dajemo, ne samo da pomažemo nekome, već i širimo ovaj osjećaj na ostaje u svojoj zajednici. Istraživanje Jamesa Fowlera sa Sveučilišta u San Diegu, Kaliforniji te Nicholasa Christakisa sa Harvarda koje je objavljeno u knjizi „Radovi Nacionalne akademije znanosti“ pokazalo je da kada se jedna osoba ponaša filantropski, ona inspirira i ostale da se ponašaju na sličan način. Ovi istraživači su pronašli da altruizam se može `raširiti` i tri kruga dalje od vašeg izvornog socijalnog kruga (prijatelji prijatelja vaših prijatelja). Kao rezultat toga, svaka osoba u mreži može pozitivno utjecati na desetak pa čak i stotinjak osoba, čak i na one koje nije nikada prije susrela.

Davanje oslobađa oksitocin, hormon koji se oslobađa tijekom vođenja ljubavi ili dojenja djeteta, i koji pojačava osjećaj topline, euforije, povezanosti s drugima. U svojoj laboratorijskoj studiji, Paul Zak, direktor Centra za studij neuroekonomije na Sveučilištu Claremont je otkrio da doza oksitocina može potaknuti na davanje i empatiju prema drugima koja traje i do dva sata, a oni kojima je ova doza bila dana su se osjećali tako sretno da su svojim ponašanjem širili `zarazu` dobrote na ostale, istaknuo je Zak.

Znači nemojte davati samo kada su blagdani. Činite dobro i darujte svoje vrijeme, novce, vještine i znanja svaki puta kada to možete, jer dati sebe traje puno više od bilo kojeg poklona: ono vam pomaže izgraditi snažnije veze s zajednicom ali i potiče darežljivost u zajednici. I nemojte se stoga iznenaditi ako ćete uskoro i sami nešto dobiti, sasvim neočekivano i na vašu veliku, veliku radost.

Izvor: greatergood.bekeley.edu

Učitavanje...