Projekt građanske demokratske inicijative

P.G.D.I. - Uspjeli smo!

Uspjeli smo!

Imali smo cilj 5.000,00 kuna i ostvarili smo ga! Zajedno s vama, prijateljima iz cijele Baranje, Osijeka, Zagreba pa sve do Istre, prikupili smo i više: 6.244,80 kn i sve će biti uplaćeno za zakladnu imovinu prve Zaklade lokalne zajednice PUT u Baranji! 

Zašto smo to žarko željeli?

Mi smo Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manstira. Od 2008. godine intenzivno radimo s udomljenom djecom s područja Baranje kroz psihosocijalne radionice, kreativne radionice, radionice domaćinstva, ali i putem mentorske pomoći te organizirajući grupe podrške za udomitelje.

Tijekom svih ovih godina, uočili smo da su ovi mladi prepušteni sami sebi kada navrše 18. godina i napuste udomitelje… nedostaju im sredstva za nastavak školovanja ili dokvalifikacije, teško se zapošljavaju jer nemaju iskustva i podrške, nemaju gdje stanovati.

Zato smo pokrenuli ovu akciju.

I zato što građani Baranje su iza nas. Istraživanje koje smo pokrenuli početkom prošle godine je pokazalo da 99% od 165 ispitanika koji su u njemu sudjelovali podržava ideju osnivanja Zaklade jer na području Baranje ne postoje druge slične organizacije i zato što nova zaklada želi pomoći mladima koji izlaze iz udomiteljskog sustava. 

Želimo im pomoći u rješavanju smještaja, stipendijama u svrhu nastavka školovanja te pokrivanjem drugih potreba.

Upoznajte nas: Zaklada PUT

logo PUT

Ovaj logo su osmislili mladi iz udomiteljskih obitelji koji žive na području Baranje na radionici koju je vodio naš prijatelj, dizajner Marko Jovanovac koji je njegov autor.

Evo što ih vodilo kada su razmišljali o „svojoj zakladi“:

„Sigurnost… znam da je netko tu, uz mene. I da će mi pomoći u prvim koracima ka odrastanju“ (17. godina)

„Zaklada je prijateljska ruka. Podrška. Oslonac kada sam sama“ (16. godina)

„Put je otvoren, nepoznat a ipak siguran. Meni zaklada s ovim imenom znači da ću moći biti dio ekipe koja će zajedno stvoriti nešto novo za sve nas“ (18. godina)

Zaklada PUT (u osnivanju) želi pomoći djeci i mladima koji izlaze iz sustava udomiteljstva i poboljšati njihovu kvalitetu života te promovirati kulturu davanja na području Baranje.

Vizija Zaklade PUT: doprinijeti kvalitetnom i sigurnom osamostaljivanju mladih koji izlaze iz sustava udomiteljstva na području Baranje

Misija Zaklade PUT: osigurati trajan izvor potpore mladima koji izlaze iz sustava udomiteljske skrbi na području Baranje

 

Tko su mladi iz udomiteljskih obitelji?

To su djeca i mladi koji zbog nepovoljnih obiteljskih okolnosti odrastaju u udomiteljskim obiteljima, često puta vrlo daleko od mjesta gdje su rođeni, daleko od svojih prijatelja i uže rodbine. Rjeđe ostaju u jednoj obitelji – češće ih se više puta seli, iz jedne u drugu obitelj, iz jednog u drugi grad zbog različitih razloga. Kritizira ih se zbog neprilagođenog ponašanja, a zaboravlja se da su zapravo prepušteni sebi.

U Baranji svake godine je smješteno oko stotinjak djece i mladih u udomiteljskim obiteljima. Usporedni podaci o broju udomljene djece i mladih po županijama ukazuju da je Baranja pri samom vrhu u odnosu na udomljenu djecu i mlade koji dolaze iz cijele Hrvatske.

Nakon što napuste udomiteljski sustav ovi mladi ljudi su prepušteni sami sebi…

Želimo im pomoći.

 

Na putu prema cilju: Zaklada PUT

Na području Baranje je najveći postotak ove djece i mladih nakon Zagreba. Zato ćemo osnovati Zakladu PUT koja će im pomoći u rješavanju smještaja, nastavka školovanja i drugih osnovnih potreba.

Hvala vam na tome! Budite i dalje s nama i pratite naš rad. 

5.000,00 kn

6.344,80 kn

Učitavanje...