Udruga za zaštitu obitelji Rijeka – U.Z.O.R.

Laboratorij za učenje

TO MJESTO JE …. VIŠE OD UČIONICE…  VIŠE OD UČENJA

Iskustvo svakodnevnog rada s djecom obogatilo nas je za vrijednu spoznaju, a to je velika osjetljivost svakog djeteta na neprepoznavanje različitosti i odsustvo ravnopravnosti. Ravnopravnost u podršci zajednice koju pruža učeniku te ravnopravnost poticajnog, ugodnog i raznovrsnog okruženja u kojem učenik stvara, napreduje i ostvaruje svoje potencijale, to je ono čemu težimo!

Što radimo u Laboratoriju?

 • pomažemo djeci i mladima u učenju i pripremamo ih za ispite znanja
 • pružamo besplatnu instruktivnu pomoć iz pojedinih predmeta uz pomoć volontera
 • brinemo o stotinjak djece i mladih ne mjesečnoj razini, od kojih većina pripada rizičnim skupinama
 • podrška smo djeci i mladima od 12 do 18 godina kroz grupne radionice razvijanja i jačanja vještina učenja
 • preveniramo prekid školovanja i gubitak prava na srednjoškolsko obrazovanje
 • sprečavamo kasnije socijale isključenosti i siromaštva mladih osoba
 • organiziramo aktivnosti slobodnog vremena, djece i mladih
 • jačamo kapacitete i veze u zajednici 

Zašto je "Laboratorij za učenje" potreban i važan?  

Tek što je 2017. godine oživio 'Laboratorij za učenje',  brojao je 50-ak djece i mladih i još toliko njihovih roditelja koji su svi imali svoju potrebu za podrškom kakvu smo im mogli pružiti. Nekima je trebalo pomoći pisati zadaću, neka su djeca bila pod prevelikim pritiskom školskih obaveze i trebalo im je pomoći da se nose sa prouzročenim stresom, neka su djeca imala iskustvo vršnjačkog nasilja i trebalo im je okruženje koje će im vratiti povjerenje u zajednicu, neki su se osjećali usamljeno i trebali smo nove prijatelje.

Sva su djeca trebala ogledalo u kojem će se vidjeti uspješnima, vrijednima, pametnima i sposobnima postati što god požele. I to smo im pružili.

Također, mnogi naši korisnici i mnogi naši budući korisnici takvu vrstu pomoći, a koja je najčešće komercijalne prirode, ne mogu si priuštiti.

Sve naše aktivnosti i usluge su besplatne, a učenike darujemo i školskim priborom, slatkim paketićima, po potrebi i odjećom i obućom i slično.

Naš telefon zvoni u prosjeku barem jednom dnevno, kako bi neka mama ili tata zamolili za termin u kojem ćemo primiti njihove dijete u naš program.

 

Kako naš prostor trenutno izgleda?

Iako imamo zaposlene stručnjake, veliku podršku volontera, iako imamo ljubav i brigu za naše korisnike, nemamo odgovarajuće opremljen prostor.

 'Laboratorij za učenje' trenutno je smješten u velikoj prostoriji, koju nazivamo učionica,  bez odgovarajućeg namještaja, a nedostaju nam i didaktički materijali, mozgalice, poticajne društvene igre, školski pribor, atlasi, enciklopedije, beletristika namijenjena djeci i mladima, tableti, računala, kutak za čitanje, tepih na kojem možemo sjediti, fotelja u kojoj možemo čitati, anatomska stolica na kojoj možemo sjediti, police na koje ćemo slagati sve što nam treba…

Što imamo? Što trebamo?
predanost, brigu, trud, znanje didaktičku opremu
motivirane djelatnike i volontere tehničku opremu
stotinu djece/mladih i njihovih roditelja koji nas trebaju primjereni namještaj                                            

Kako bi bili još bolji, kako bi djeci koja dolaze iz siromašnog okruženja, u kojem knjige ne stoje na policama, u kojem nema radnog stola sa stolnom lampom niti plutene ploče na kojem mogu stavljati svoje mentalne mape, nadoknadili sve što im nedostaje i izjednačili njihove šanse za postizanje uspjeha koje imaju njihovi vršnjaci koje su privilegije 'pomazile', želimo stvoriti okruženje koje će u potpunosti poduprijeti i potaknuti sve njihove potencijale.

'Štrebanje na pamet' je nešto čemu ćemo se svi jednoglasno protiviti. Kako bi to mogli poduprijeti i ponašanjem, kako bi učili sa razumijevanjem, kako bi poštivali različite stilove učenja, kako bi skrojili usluge koje su po mjeri svakog djeteta, važno nam je imati podršku i u prostoru u kojem se sve naše aktivnosti odvijaju.

 

Kako nam možete pomoći?

Uplatom donacije za opremanje Laboratorija na poseban račun Zaklade Slagalica br HR2824020061100718373 kod Erste&Steiermerkische banke s naznakom "Laboratorij za učenje". Ili kliknite na "Doniraj" na vrhu ove stranice :) 

HVALA!

p.s.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE - ODGOVORITE NA TVRDNJE!?  

(Vi psiholozi uvijek imate neke tvrdnje – o5 te tvrdnje!)

 • Pokreće li vas ideja o poticajnom okruženju koje odgovara na sva na brojna dječja pitanja?
 • Želite li pomoći u stvaranju prilike za učenje i razvoj mladih bez obzira na stilove učenja, iskustvo, kulturu, jezik ili sklonosti?
 • Slažete li se da prostor za učenje mora biti opremljen sukladno potrebama modernog vremena i društva, kako bi pružio raznovrsne i kvalitetne resurse podrške?
 • Voljeli biste da svaki mladi čovjek dobije priliku za razvoj novih interesa, stjecanje novih vještina, jačanje samopouzdanja i stvaranju pozitivne slike o sebi?
 • Mislite li da je ulaganje u djecu u ranom djetinjstvu, na neki način povezano sa školskim uspjehom, zdravljem, visinom plaće u odrasloj dobi i doprinosu društvenoj zajednici? 

Ako ste skloni pozitivno odgovoriti na ovih 5 tvrdnji, tada možemo od vas prihvatiti donaciju koja nam će pomoći upremiti prostor 'Laboratorija za učenje' u Rijeci po mjeri svakog djeteta i mlade osobe!

 

Udruga U.Z.O.R. je neprofitna organizacija, osnovana 2007. godine,  koja provodi aktivnosti ciljane na pomoć, podršku, zaštitu ranjivih skupina u cilju razvoja kulture nenasilja, tolerancije, socijalne solidarnosti, promocije zdravlja, odnosno društva koje brine. Područja djelovanja su: socijalna djelatnost, zaštita zdravlja, ljudska prava, demokratska politička kultura, obrazovanje, znanost i istraživanje, međunarodna suradnja. individualno savjetovanje roditelja mladih osoba uključenih u posebne obveze i odgojne mjere.

Pronađite nas na: https://www.facebook.com/udrugauzor/

ili http://www.udruga-uzor-rijeka.hr/

 

10.000,00 kn

6.850,00 kn

Učitavanje...